Saturday 10 March 2007

Všade dobre, doma najlepšie

Chuje dach! :) Nie, nebojte sa, to vám nenadávam. Len som vás pozdravil po holandsky. Povedal som dobrý deň :) Tento výraz je našinca pomerne ľahko zapamätateľný. No viem ich ešte zopár : chuje morche (dobré ráno) trochu to predsalen pripomína gute morgen, však? A dovidenia povieme tot zíns. Naučili ma aj poďakovať aj nadávku povedať, ale tým sa tu chváliť nebudem, viem, že mám do činenia so samými vzdelanými a jemnými osôbkami :).

Školenie pre zamestnancov firmy na náklady firmy, dva krásne týždne bez starostí, bez stresu v robote. Užíval som si to. Ale stačilo, fakt. Celkom rád som sa zase vrátil späť na Slovensko. Tieto vidiecke bratislavské pomery sú pre mňa šité, predsa len pochádzam z vidieka a taký Amsterdam ma síce očaril, ale vytriezvel som.

Môj hotel bol na úrovni bežného turistického priemeru, trojhviezdičkový, ale niektorí kolegovia na tom boli i horšie. Sťažovali sa na malé zvieratká, ktoré im rušili spánok. Som rád, že som to nezažil, lebo na takéto zvieratká som príšerne alergický, asi by som zutekal.

Chcel som navštíviť nejakú holandskú reštauráciu s typickými národnými jedlami. Chyba lávky, nič také nemajú. Na moje dotazy ohľadom ich národných špecialít a stravovania sa mi dostalo pozvanie do rodiny a vyjavene som pozeral na stamppot a mal som problem s ním, ako ho zjesť. Bola to zemiaková kaša pomiešaná s akýmisi zeleninami a s kyslou kapustou. Tak som mal, čo som chcel, poviete si. A tak som na to civel, ako Holanďan na naše halušky.

Som udatný slovenský chlap a tú svoju porciu som zjedol. Dupľu som si nepýtal. Potom prišli akési pannenkoeken – mastné palacinky, v ktorých bol syr a šunka. No, povedal by som, že holanďania si asi veľmi na dobroty nepotrpeli. Ale v dnešnej dobe je to už iné. Asi ako na Slovensku.

Nebudem vám popisovať toasty, ktoré sme tam dostávali namiesto obeda (Holanďania neobedujú) alebo akési obložené chlebíky, pretože som si zaumienil na to zabudnúť. Holanďan obeduje týmto štýlom. Fuj! Často sa stravujú v automatoch, odkiaľ im vypadávajú vecičky, ktoré volajú febo, žemličky s akýmsi hnusne vyzerajúcim sivastým mastným valčekom s nejakou lepkavou odporne vyzerajúcou plnkou. Fuj, fuj, fuj.

Strašne sa mi tam páčili bicykle, na ktorých sa tam jazdí, ale to asi nie je žiadna novinka. Nikdy mi nenapadlo, kam všetky tie bicykle dávajú, ukladajú, či sa tam tak kradnú ako u nás. (U nás mi ukradli bicykel zo spoločných priestorov v dome). Kradnú sa aj tam. Privätujú si ich hrubými reťazami, no zlodeji sú vynaliezaví.

Hromadná doprava tam funguje dobre, určite lepšie ako u nás – električky, autobusy, metro. Nechápal som ich systém strippenkaart (cestovný lístok) ale našťastie som veľa ich dopravou nechodil. Lístok si necháte opečiatkovať v autobuse podľa zón, ktorými prechádzate. Viac sa mi páčila doprava loďou cez známe grachty.

Dúfal som, že budem mať možnosť navštíviť Van Gogh Museum, ale nedalo sa, je denodenne obliehané spústou turistov. Na vstup sa čaká veľmi dlho. Cez víkend sme mali program s návštevou skanzenu veterných mlynov a Rijksmuseum – najväčšieho holandského múzea.

Asi najviac zvedavosti v našincovi vzbudzuje známy RLD ( Red Light District ) opradený fámami a opismi kotla nerestí pravdivými i nepravdivými. Bol som zvedavý i ja. Cez deň to tam je vraj úplne obyčajné, no večer a v noci to tam žije. Dostalo sa nám varovania pred priekupníkmi drog. Po pár krokoch v RLD nás pristavil tmavý chlapík a núkal nám Extázu, hashish. Radšej sme ho ignorovali a odpálil. Ono to nie je sranda kúpiť si niečo také na ulici.

Hmm, zveadavo sme sa priblížili k červeným oknám svietiacim do tmy. Babenky v nich sa tam pretŕčali a lákali okoloidúcich chlapov. Nemal by som odvahu vkročiť do jedného z tých bordelov, ale bral som to ako atrakciu. Nenavštívite RLD, neboli ste v Amsterdame. Niektoré sa tam v tom okne natriasali ako moriaky, niektoré len tak apaticky postávali alebo sedeli a fajčili. Nevzrušovali ma ani najmenej. Údajne aj Slovenky a Češky sa tu nájdu. Nezájem!Fotiť si ich nemôžte, ak sa pokúsite, máte šancu dojsť o foťák prinajlepšom.

Zašli sme si do Coffeeshopu. Volalo sa to tuším Goa, bolo to dosť protivné miesto, ale bolo miesto na sedenie. Ponúkajú aj ganju, nejaké druhy hašiša a koláčiky. Kamarát vychvaľoval nejaký silver joint, ktorý si vybral, ale my ostatní sme neskúsili. Nefajčiari.
Zaujal ma nápis IF YOU FEEL SICK FROM A JOINT, DRINK SOME FRESH ORANGE JUICE
Musel som im byť sa sicknutého riadne, lebo džús som si dal dva krát.
Skonštatoval som len, že všade dobre, ale doma najlepšie.

16 comments:

pepe said...

Ja by som si to veru uzil poriadnejsie.alebo to nie su vsetky tvoje zazitky? fajn dobry popis chlape!

-- kamikatze -- said...

amsterdam nema ziadne pozitiva? znie to ako cestopis od nejakeho skeptika, dufam je to tym ze to bola sluzobka:)) ked nie si fajciar mohol si skusit kolaciky :))

ninka said...

Ja som si myslela ze si este stale tam a ty uz tu vypisujes posty :) tak vitaj spat :)
Tusim ze si mal asi viac zazitkov ako v tomto suchom poste pises :)))
tak hod daco

motýľ said...

Pluto, ty si bol tusim na geografickej exkurzii. Vidis, ako kockam chybaju dake softacke vsuvky? Preco absentuju vsuvky? :))
hehehe

ramon said...

hm, dobry popisny post. chcelo by to pokracovanie.

mike said...

:))) prekvapivy zaciatok, zacital som sa a bolo to fajne citanie.o tej ulicke som cosi uz pocul a bol by som zvedavy tiez :))) a suhlasim aj s tvojim nadpisom

pepe said...

ty nam preco neodvetis v diskusii?

kivi said...

nejake zivsie pokracovanie tohto tu nemas? je to ako z novin

I love you said...

pekne spomienky len moc oficialne na to ze to je NL. Doplnis aj osobnejsie? mohol by si :-}

Aventerra said...

Hm... zaujímavé. Ja idem do Holandska o mesiac a niečo. Vraj je tam všetko úplne iné, tak som zvedavá. :) Pred dvoma mesiacmi som skúšala konzumovať ich cukrovinky. Je mi ľúto, to je na mňa priveľa. Už to do pusy nikdy nedám! A vyberavá zas nezvyknem byť. :)

Pekný článok. :)

sas said...

plutas, no kde si? vobec tu nereagujes na commenty....:o

pluto said...

pepe, isteze to nie su kompletne zazitky :D chystal som sa ze napisem aj daco ine ale nevychadza mi cas.

pluto said...

kami, amsterdam je krasne mesto, pozitiv ma dost. ale slovaci len obdivuju zahranicie a tak som chcel napisat aj o tienistejsich strankach.sluzobka to bola a kolaciky som skusil :DD inokedy

pluto said...

ninka, hela, dakujem. hodim daco neskor.

pluto said...

motyl, ramon, mike - pracovna cesta, skolenie. zaujimava krajina.

kivi, i love you - doplnim sem nieco neskor. prepac kivi ze som nesplnil ocakavania :D

pluto said...

aventerra, ano, NL je dost prekvapujuce. Ich sladkosti nic moc.

sasa, nebol som tu tak som nereagoval ale uz som sa prekonal :D